Blog

Bevált praktikák függöny áztatása esetén

2021.02.17 17:20
Bevált praktikák függöny áztatása esetén

Egy idő után sajnos a legszebb függöny is bekoszolódik. Különösen a klasszikus fehér függönyökön szokott meglátszódni az idő múlása: a szálak közé lerakodótt por miatt szürkés árnyalatuk lesz, amitől nem egyszerű megszabadulni. Ilyenkor egy-két bevált házi praktika nagyobb segítséget nyújthat, mint a drága mosószerek.

A függöny áztatása mosás előtt nagyon fontos ilyen esetben, azonban nem mindegy, hogy miben áztatjuk.

Az egyik ilyen megbízható módszer a függöny áztatása sós vízben . 10 liter vízhez adj hozzá 1 kg sót, majd miután a só kellőképp feloldódott, küldd a függönyöket wellnesselni a sós vízbe.

Talán a legegyszerűbb, ha erre a kádat használod, egy lavórban csak gyűrődnének a függönyök. 12 órára nyugodtan bennehagyhatod őket a sós vízben. Ezután kímélő programmal mosd ki őket a gépben, hogy kioldódjon belőlük a só, mert az könnyen tönkreteheti az anyagot.

Egy másik egyszerű házi technika a citromos áztatás függönymosás előtt. A citrom a savtartalmának köszönhetően fehérítő hatással van a függönyökre. Ehhez langyos citromos vízre lesz szükséged. Minél több citromlét használsz, annál látványosabb lesz az eredmény.

Azonban ne a bolti üveges citromlét hívd segítségül, a többségük tele van adalékanyaggal, amik ki tudja milyen hatással lennének a függönyre. Legjobb, ha valódi citromból facsarsz levet. Fél óra áztatás után mehetnek a függönyök a gépbe kímélő programmal.

Ha ezek nem segítenek, akkor érdemes még megpróbálni a szódabikarbónát. Ez az olcsó tisztítószer a legtöbb háztartásban megtalálható. Remekül használható többek köszött mosásra mosószerhez adagolva, takarításra, vízkőoldásra is.

Szagtalanító hatásáról is ismert, így áztatás során elveszi a függönyökbe beleivódott szagokat is, ami pl. konyhai függönyök esetében különösen jó pont. Ha nem akarsz áztatni, akkor csak adagolj a mosószerhez belőle, a fehérítő hatás így is érvényesülni fog.

Sokan pedig a sütőporra esküsznek, ha a függöny áztatásáról van szó. Fél kád vízhez adj néhány zacskó sütőport, majd hagyd benne a függönyöket hat órán keresztül, ezután mosd ki őket kímélő programon.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu