Függönyanyagok fajtái

Fényáteresztő függöny

Organza Tapintása lágy, könnyen méretre alakítható, sokoldalúan felhasználható függönyanyag. Mosás után vasalást vagy nedvesen a helyére függesztést igényel. Anyaga: 100% poliészter. Típusai: hímzett organza, nyírt organza.


Voile (ejtsd: voál) Matt fényű, az organzánál sűrűbb szövésű, fényáteresztő függönyanyag. Ma már nem pamutból, hanem poliészter alapú műszálból készül. Az anyag neve a francia fátyol szóból ered. Egyszerű könnyed textil. Elsősorban függönyanyagként használják, de a trópusi országokban szúnyoghálóként is találkozhatunk vele. Mosás után vasalást vagy nedvesen a helyére függesztést igényel. Anyaga: 100% poliészter. Típusai: jacquard szövött voile, nyomott voile, hímzett voile, applikált voile, nyírt voile.


Batiszt Eredetileg lenből, később már pamutból is szövött, igen vékony, de kevésbé áttetsző függönyanyag. Nyersen vagy fehérítve és egyszínűen színezve, esetleg tarkán szőve, könnyű kelme. Manapság leggyakrabban pamutból és poliészterből készült változataival találkozhatunk. A vidékies, népies stílus jellemző lakástextilje.


Jacquard (ejtsd: zsakard) A jacquard fényáteresztő függönyök (csipkefüggönyök) hazánkban máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök látszatát keltik. Általában fehér, illetve tört fehér színűek, ám van színre fújt mintával készült változatuk is. A jacquard függönyök kifinomult, aprólékosan kidolgozott megjelenése a különböző kötésminták végtelen variálásából adódik. Manapság többnyire poliészter alapú műszálból készül. Nem igényel vasalást, mosás után nedvesen függesztve a súlyánál fogva szépen kisimul.


Sable (ejtsd: szablé) Megjelenésében a voile-hoz hasonló, de kevésbé fátyolszerű, váltakozó átmérőjű szálakból szőtt, durvább tapintású függönyanyag. A voile anyagánál kevésbé gyűrődik. Típusai: sima sable, jacquard szövött sable. Anyaga: 100% poliészter.


Sötétítő és dekor függöny

Black out - szinte teljesen fényzáró - függöny anyag A sötétítő függönyök tökéletes példája, neve az angol elsötétít szóból ered. Ez az elnevezés egyben találóan utal a szerkezetében fellelhető fekete terjedelmesített fonalakra. Többrétegű struktúrája még a legerősebben tűző napfény kizárását is lehetővé teszi. Fényzáró képessége 98-99%.

Dim out - intenzív sötétítő képességű - függöny anyag A dim out kifejezést a 75% körüli fényzáró képességű függönyanyagokra használjuk.


Szatén sötétítő függöny anyag A köznyelvben selyemként emlegetett kelme. Fényes fonalak laza keresztezése; nagyon régi, kedvelt alapanyag.


Taft sötétítő függöny anyag Műszálból vagy keverékekből készül. A taft nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrt hatásúvá válik.


 

 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu