MÉRETVÉTELI ÚTMUTATÓ

Mérésnél erre érdemes figyelni:

A mérést legalább három helyen (bal oldalt, középen és jobb oldalt) végezzük el, mert előfordulhat, hogy a párkány, a karnis vagy a padló nem teljesen párhuzamos egymással. Magasságnak a három közül a legkisebbet válaszd.

A mérést fentről kezd a leendő csipeszek vagy függönykarikák aljától.


Függöny szélességének meghatározása:

1. A függöny szélességének kiszámításakor mindig a KARNIS, vagy a FÜGGÖNYSÍN szélességét vedd alapul. (Ne az ablak szélességét!)

RÚDKARNIS esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérd. A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően. 

Ha új karnisrudat szerelünk fel, az legyen legalább 15-30 cm-rel szélesebb mindkét irányba, mint az ablak - így elhúzáskor a függöny nem takarja az ablakot. Legalább 12 cm-rel magasabbra legyen felszerelve, mint az ablak felső széle.


Függöny magasságának meghatározása:

2. A Földig érő függöny magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 5 cm-t.  (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem piszkolódik.)

3. A Párkányig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3 cm-t. (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem súrlódik.)

4. A Fütötestig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3-10 cm-t. (Radiátor esetén elég 3 cm; konvektor esetén – tűzvédelmi szempontból – 8-10 cm-rel rövidebb függöny használata szükséges!)

5. Vitrázspálca, vagy kávéházi karnis alkalmazásakor a függönytartó közvetlenül az ablaktáblát szegélyező fa, vagy műanyag keretre kerül. Figyelj az ablak nyithatóságának megőrzésére. Vitrázs függöny esetén a szélességet az ablak belső peremeitől mérjük, pár cm ráhagyással.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu