Blog

Bútorszövet antik bútorhoz

2022.01.20 17:00
Bútorszövet antik bútorhoz

Régi, letűnt idők hagyatékai az antik bútorok, azonban sokan ma is előszeretettel alkalmazzák őket használati-, vagy dísztárgyként. Ezeket a bútorok sokkal inkább gondosabb karbantartást igényelnek, mint az új típusú fotelek és kanapék. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van a tulajdonodban ilyen tárgy, akkor valószínűleg szembetaláltad már magad a felújítás problémájával.

Amennyiben antik bútoraidat szeretnéd újrakárpitoztatni, akkor nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű, antik bútorhoz való bútorszövet kerüljön rájuk.

Manapság a kárpitos szakma már nem annyira elterjedt, mint régen, de az antik tárgyakat mindenképp érdemes profi szakemberre bízni. A régi bútorok értékén sokat ronthat egy-egy szakadás, kopott felületű szövet, meglazult rugók. Ha továbbra is használni szeretnéd ezeket a tárgyakat, akkor ideje felfrissíteni őket új alkatrészekkel, és új, minőségi bútorszövettel.

Ehhez a megfelelő helyen kell szövet után nézned. Antik bútorhoz való bútorszövet több helyen kapható, mint gondolnád. Több bútorszaküzlet és webshop is forgalmaz kifejezetten ilyen típusú anyagokat. De melyek is ezek az anyagok?

Antik bútorok újrakárpitozására használt anyag például a bútorbrokát. Érdekessége, hogy a régi időkben ezt az anyagot hernyóselyemből készítették, természetesen ma már műselyemből, szintetikus selyemből, vagy kevert anyagból állítják elő. Antik bútorok bevonása mellett időnként terítő- vagy függönyanyag formájában is találkozhatsz vele.

A másik olyan anyag, amit tipikusan antik bútorokhoz használnak, az a gobelin szövet. Előállításuk sűrű vászonkötéssel történik, gazdag mintázatuk pedig virágokat és leveleket ábrázol.

Windsor bútorszövetek »»

Antik bútorhoz való bútorszövet keresése találkozhatsz még a Biedermeier szóval. Ez tulajdonképpen egy művészeti stílust jelent, ami az 1800-as évek-beli Közép-Európára volt jellemző. Jellegzetesen az ebből a korból visszamaradt bútorokat, így az ezekhez használt szövetet is ezzel a szóval jelölik. Ezek a tipikus arany, bordó, vagy zöld csíkos, esetenként virágmintás szövet, aminek a mintája az 1800-as évekből maradt fent.

Mindenképp ellenőrízd a szövetek minőségét vásárlás előtt, hogy antik bútoraidat ne kelljen túl sűrűn újrakárpitozni. Az antik szövetek egy részét Nyugat-Európából importálják a hazai áruházak.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu