Blog

Függöny fehérítési tippek

2021.01.12 16:00
Függöny fehérítési tippek

Az egykoron ragyogó fehér, de mára már elszürkült vagy besárgult függönyök a legszebben berendezett helyiségre is rányomhatják a bélyegüket. Függönyök esetén azonban nem érdemes a hipóhoz vagy egyéb klórtartalmú vegyszerekhez fordulni, mert sárgíthatják az anyagot. Jobban jársz, ha hagyományos háztartási praktikákat vetsz be a foltok ellen.

Lássuk, milyen függöny fehérítési tippek vannak.

Mosás előtt

Mosás előtt érdemes kiporolni a függönyöket, hiszen a szálak között megült por nagyban felelős a szürkülésért. A poros függönyökkel a mosógépnek is nehezebb dolga lesz, szebben tisztulnak az anyagok, ha előtte kirázod őket.

Vastag anyagú sötétítőket akár óvatosan, alacsony forulatszámmal ki is porszívózhatod.

Mitőtt bármit is kipróbálsz a függöny fehérítési tippek közül, egy kis anyagrészen teszteld az adott szert, hogy biztosan nem hagy-e foltot maga után az anyagon.

Citromlé

A függöny fehérítési tippek közül az egyik legjobb a citrom, amely természetes savtartalámánál fogva felveszi a harcit a beszürkült anyaggal, és a szálak közé ragadt szürke porral. Mosás előtt áztasd be a függönyt citromos vízbe, majd mosd a hagyományos módon, kézzel, vagy gépben kímélő programon.

A sós vizes áztatásnak szintén fehérítő hatása van. Egy fél kád vízben oldj fel egy kg sót, majd áztasd a függönyöket egy éjszakán át. Ezután jöhet a kímélő fokozatú gépi mosás. Fontos, hogy ennél ne legyen töményebb a víz, mert kárt tehet az anyagban. Szintén káros lehet, ha túl sokáig áznak a függönyök a sós vízben.

Szódabikarbóna

Szinte minden háztartásban megtalálható, filléres anyag. Újra virágkorát éli, mégpedig leginkább a környezettudatos háziasszonyok körében. Azon túl, hogy remekül használható takarításra és vízkőoldásra, függöny fehérítésre is bevethető.

Ha erős az elszíneződés, akkor áztathatod szódabikarbónás vízben a függönyöket mosás előtt: 10 liter vízhet keverj kb. fél kiló szódabikarbónát. Ha nincsenek nagyon elkoszolódva, elhasználódva a függönyök, akkor egyszerűen adj egy kanál szódabikarbónát a mosószerhez, így fokozva a fehérítő hatást.

Szárítás

Érdemes a függönymosást napos időre hagyni. A napon szárítás ugyanis tovább fokozza a mosószerek fehérítő hatását és fertőtlenít is. Ezen kívül sokáig finom friss illatúak lesznek a függönyök, mintha bent szárítanád őket.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu