Blog

Függönymosás: mire figyelj?

2021.02.05 17:00
Függönymosás: mire figyelj?

Vannak, akik szerint a függönyöket nem kell gyakran mosni, pedig meglepően sok szennyeződést és port képesek felvenni. Praktikus, ha azzal számolsz, hogy ahányszor ablaktisztításra adod a fejed, nekiesel a függönyeidnek is.

A függönymosás nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnád. Néhány fontos tudnivalóra érdemes azonban odafigyelni, hogy biztosan ne essen baja a kényes anyagoknak.

Mosás előtt

Függönymosás előtt ne felejtsd el kirázni a port az anyagból, ezzel is megkönnyítve a mosógép dolgát. (A poroló használatát azonban kerüld, mert könnyen beleakadhat az anyagba.)

Könnyebben tud úgy tisztulni a függöny, és kevésbé fog szürkülni, ha kevesebb felületi szennyeződés van rajta, amikor víz éri. A vastagabb anyagú sötétítőfüggönyöket óvatosan, alacsony fordulatszámmal akár ki is porszívózhatod mosás előtt.

Függönymosás kézzel vagy gépben?

Léteznek olyan finom anyagok és csipkék, amiknek a mosógép kímélőprogramja sem elég kíméletes. Nincs mese, ezeket muszáj lesz kézzel kimosnod. Könnyebb lesz a dolgod, ha egy éjszakára beáztatod őket. A legtöbb modern függöny azonban már bírja a mosógépet, de fontos, hogy kímélő fokozaton, centrifuga nélkül mosd őket, és ne használj fehérítőszert.

Az áztatás egyébként a gépben mosandóknak is jót tesz, sőt, lehet, hogy elég is. Egy éjszaka szódabikarbónás vagy sós vizes (fehérítő helyett ajánlottak ezek a háztartási praktikák, színes függönyökhöz nem valók) áztatás után még eldöntheted, hogy biztos szükség van-e a mosógépre.

A függönyöket ne mosd össze más ruhaneműkkel, és használj megfelelő mosószert. Amennyiben az anyagban olyan karikák vagy csipeszek vannak, amiket nem lehet eltávolítani, akkor ajánlott a függönyt mosózsákba tenni, hogy nehogy valami beleakadjon az érzékeny anyagba.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a függönyöd mosható mosógépben, akkor inkább ne kockáztass, maradj a kézi mosásnál.

Mosás után

A fehér függönyöket nyugodtan száríthatod a napon, jót fog tenni nekik, a színeseket viszont semmiképp se, mert fakíthatja őket.

Ha olyan a függöny, ami hajlamos a csúnya ráncokra és gyűrődésre, és ha a kezelési útmutató engedi, akkor alacsony hőfokon át lehet vasalni. Általában azonban jobban jársz, ha vizesen felteszed a karnisra, és száradás közben szépen kilógja a mosás közben keletkezett gyűrődéseket. Ha nagyon vizes az anyag, akkor a súly miatt meg is nyúlhat, így erre is oda kell figyelni.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu