Blog

Függönytartók fajtái

2022.02.25 12:30
Függönytartók fajtái

Ahogy függönyből, és minden egyéb lakberendezési tárgyból, így függönytartóból is többféle létezik. A függönytartók széles választékán nem mindig egyszerű eligazodni. Márpedig az összhang kialakítása érdekében nem árt, ha a karnis beleillik a lakás hangulatába, ha passzol a függönyhöz. Lássuk, milyen fajtákkal találkozhatsz.

A függönytartók kialakításukat tekintve lehetnek rejtettek, vagy jól látható, díszítő funkcióval ellátott tárgyak. Lehetnek egyenesek, vagy íveltek. Bár a legtöbb esetben kézzel kell a függönyt mozgatni a karnison, előfordulnak motoros (elektromos) vagy zsinóros változatok is.

Formáját tekintve az egyik legelterjedtebb karnis a rúdkarnis. Ez a klasszikus, lekerekített felületű karnis, amin karikákon csúszik a függöny. Ez a típus remekül díszíthető végdíszekkel. Ezek, nevükből eredően, a karnis végére kerülnek, mintegy lezáró elemként. Lehetnek gömb, henger, vagy sok más egyéb formájúak, a lényeg a díszítő funkció. Ezek a lezáró elemek számtalan egyedi formában kaphatók. Fontos, hogy színben és anyagban harmonizáljon a lakás többi díszítő elemével, így lesz tökéletesen harmonikus összhatás.

Felszerelés szerint a függönytartóknak létezik oldalfali, mennyezeti, vagy nyílászáróra szerelhető változata is. A panelekben az egyik legelterjedtebb a mennyezeti, csiptetős változat. Anyagösszetétel szerint pedig megkülönböztetünk műanyagból, alumíniumból, fából, vagy fémlapból álló függönytartót.

Különleges függönyökhöz, mint amilyen például a vitrázs vagy a roló, különböző karnis szükséges. Mivel itt más a kialakítás és a függönyt is másképp (függőleges irányban) kell mozgatni, ezért ezzel fontos tisztában lenni vásárlás előtt.

A karnis lehet egy- vagy többsoros, attól függően, hogy milyen típusú függönyöket szeretnél feltenni rá. Ezt érdemes még vásárlás előtt átgondolni, mint ahogy a méretet is. Amennyiben fényáteresztőre, sötétítőre, és dekorsálra is szükséged van, akkor nagy valószínűséggel háromsorosra lesz szükséged. Ha viszont csak egy fényátersztőt szeretnél feltenni, mert mondjuk van redőnyöd, akkor egy sor is megteszi.

A karnisok méretre vágása a legtöbb helyen lehetséges vásárláskor. Ezen felül, ma már sok áruház és szakember kínál egyedi karnisokat, így ha van egy merész elképzelésed, amihez nem találsz a klasszikus boltokban megfelelő függönytartót, akkor bátran kérj ajánlatot.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu