Blog

Függönyvarrás házilag: hogyan kell helyesen varrni a függönyt?

2020.11.11 16:00
Függönyvarrás házilag: hogyan kell helyesen varrni a függönyt?

A függönyvarrás ötlete sokakat eltántorít, pedig nem is annyira bonyolult dolog. Az alábbi posztban ellátunk néhány tanáccsal, hogy készfüggöny vásárlása helyett te is könnyedén megvarrhasd az első függönyöd.

Függönyvarrás házilag

Kellékek

Először is szükséged lesz egy varrógépre, centire, gombostűkre, cérnára és egy függönyanyagra. A varrógép nem kell, hogy különleges legyen. Függöny varrásakor lényegében egyenesen kell csak haladnod a géppel, ezt bármelyik gép tudja, és a kezelésük sem túl bonyolult, könnyen elsajátíthatod magad is.

Méretezés

Vedd meg a függönynek szánt anyagot. De mekkorát? Első lépésben mérd le a karnis hosszát, és vedd annak a kétszeresét. A függöny redőzöttségétől függően akár 1.5-szeres anyag is elég, de sokan 2.5-szeres hosszal számolnak. A függöny hosszához mérd le a karnistól a távolságot akár a földig, akár az ablakpárkányig – ezt a te döntésed, hogy milyen hosszú függönyt szeretnél, majd adj hozzá 15-20 cm-t a szegések és a behúzó miatt.

Szegés

A beszegéshez mindig kétszeres ráhajtást alkalmazz. A függöny alján 5 cm-en szegést, míg az oldalain 2 cm-es szélességben szegd be. A függöny tetejére nem kell szegés, oda behúzó kerül majd.

Ha szeretnél profibb kinézetet adni a függönyödnek, az oldalait ne szegd be teljesen, nagyjából 15 cm magasan hagy egy kis rést, mely legalább 3 cm széles. Ide mindkét oldalon kis ólomlapot csúsztathatsz be, így a függönyöd szélei nem fognak kihajlani, a súly lehúzza azokat.

A behúzó felvarrása

A behúzó varrása a legtrükkösebb lépés. Ez garantálja a függöny tartását és a szép ráncokat. Figyelj a behúzó irányára és színére, hogy az akasztókat be tudd majd bújtatni. Először a behúzószalag felső, majd alsó részét varrd fel. Arra is figyelj, hogy a behúzó szalagban levő húzószálakon ne varrj keresztül, mert akkor nem fogod majd tudni beállítani ráncolni a függönyön.

Ezután már csak a ráncokat kell behúznod, az akasztókat bebújtatnod a kis zsebekbe a szalagon, majd a függönyt fel is akaszthatod a helyére. Ugye nem is volt olyan bonyolult függönyt varrni otthon?

Ha pedig úgy gondolnád mégis inkább ezt rábíznád a profikra akkor válaszd ki a neked tetsző függönyt küld el a méreteket, és mi elkészítjük neked. Függöny Sarok webáruház

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu