Blog

Függönyvasalás egyszerűen

2021.02.25 18:00
Függönyvasalás egyszerűen

A függönyvasalás nem egy kedvelt háztartási feladat. Azonban ha könnyen gyűrődő függönyöd van, és szeretnéd, ha tökéletesen függne a karnisról, akkor nincs mese, elő kell kapni a vasalót. Néhány tipp megkönnyítheti a munkát.

Vasalás előtt érdemes kimosni a függönyt. Ha összehajtogatva teszed a mosógépbe, akkor van rá esély, hogy kevésbé lesz gyűrött, amikor kiveszed. A szárítógépet viszont kerüld, mert kárt tehet a finom anyagban. Inkább akaszd fel a függönyt, vagy terítsd ki, úgy könnyebben szárad. A fehér függönyöknek különösen jót tesz a napfény, fehérebbnek fog tűnni az anyag.

A színes függönyöket viszont ne a napon szárítsd. Vannak kifejezetten gyűrődésmentes anyagok, amik anyagösszetételüknek és a gyártási folyamatnak köszönhetően vizesen fellógatva is szépen kirúgják magukat, így nincs is szükség vasalásra. Ezeket mosás után fel is teheted a karnisra, így megspórolhatod a vasalást.

Azonban sajnos ez nem vonatkozik minden anyagra. Egy poliészterből készült függöny nehezebben simul ki, így ilyenkor szükséges rásegíteni a vasalással.

Mindig a vasalandó részt igazítsd középre, és haladj a függöny tetejétől az aljáig, hogy ne maradjon ki egy rész sem. A legjobb, ha alacsony hőfokra állított gőzölős vasalóval vasalsz.

A függönyvasalás akkor a legegyszerűbb, ha deszkán történik.

A hőfokra fokozottan figyelj, nehogy megolvadjon a műszálas anyag! Ha nincs a vasalón gőz funkció, akkor egy flakonból spriccelj tiszta vizet az anyagra, majd a nedves részt vasald át. Könnyebben kisimulnak így a gyűrődések.

Vasalás közben fordíts különös figyelmet a szegélyekre, mert hajlamosak felkunkorodni, így elcsúfíthatják a végeredményt. Ha kell, spriccelj a makacs gyűrődésekre picivel több vizet.

Vasalás után az a legideálisabb, ha rögtön fel is tudod akasztani a karnisra a függönyöket. Ha várnod kell ezzel a művelettel, mert mondjuk nem megy egyedül, vagy nincs kész a karnis, akkor addig tárold úgy a függönyöket, hogy ne gyűrődjenek, hiszen akkor kárbeveszne az eddigi munkád.

Terítsd ki őket, vagy akaszd fel valahova addig. Ha pedig már a helyükön vannak, nincs más dolgod, mint megigazítani a ráncokat vagy a felpöndörödő szegélyeket és élvezni a látványt, mint a munka gyümölcsét.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu