Blog

Hány fokon kell mosni a függönyt?

2021.02.13 10:00
Hány fokon kell mosni a függönyt?

A nagytakarítások során talán az egyik legnagyobb kihívás a függönyök leszedése, áztatása, mosása, vasalása és visszarakása a karnisra. Ez mind elég hosszadalmas, és nagy odafigyelést igénylő feladat.

Sokan nem tudják például, hogy hogyan érdemes megkönnyíteni a folyamatot, vagy hogy hány fokon kell mosni a függönyt.

Először is, a függönyök leszedéséhez készítsd oda a porszívót, hogy a karnisról és a függönyről lehulló port azonnal fel is tudd porszívózni, mielőtt szétszóródik a lakásban. A nehéz anyagú sötétítőket akár ki is lehet porszívózni óvatosan, alacsony fordulatszámon.

A könnyebb dekorfüggönyöket pedig érdemes óvatosan kirázni, hiszen a por a felelős a függönyök szürküléséért, és a mosógépnek is könnyebb dolga lesz, ha nem poros vízben kell mosnia.

Mosás előtti áztatáshoz remek házi praktikák közül válogathatsz, amik segítenek, hogy az időközben beszürkült függönyök újra régi fényükben tündökölhessenek. Érdemes ezeket alkalmazni a bolti fehérítőszerek helyett. A bolti vegyszerek ugyanis könnyen okozhatnak sárga foltokat az anyagon.

Ha az áztatással is végeztél, akkor következhet a gépi mosás. Ezt az opciót csak akkor válaszd, ha az áztatás vagy a kézi mosás láthatóan nem hozta meg a kívánt eredményt.

Vannak függönyök, amiknek olyan érzékeny az anyaguk, hogy a gépi mosás kárt tehet bennük, ilyenkor érdemes mérlegelni. Ha viszont úgy döntesz, hogy mehet a függöny a gépbe, akkor a következőkre figyelj: néhány gépen van kifejezetten függönyöknek való program.

Ha a te gépeden van ilyen opció, akkor válaszd azt. Ha nincs, az sem nagy baj. Ilyenkor válassz kímélő programot, a centrifugát pedig hagyd ki belőle. Sokan azt hiszik, hogy a hány fokon kell mosni a függönyt kérdésre az a válasz, hogy minél magasabb fokon, pedig ez nem így van. A hőfokot állítsd 30 és 45 fok közé, ennél ne legyen több.

A hőfokról és a mosási utasításokról érdemes még vásárláskor tájékozódni, mert ahány anyag, annyiféle igény, és jó tartani azt a mosási hőfokot, amit a forgalmazó is megad.Vásárláskor érdeklődd meg, hogy hány fokon kell mosni a függönyt.A Függöny Sarok webáruházban pl mi igy jelöljük a mosási hőfokot a Termék adatlap - Részletek-nél.

Mosás után ha szükséges, akkor vasald át az anyagot, de a legtöbb függöny szépen kilógja magát, ha nedvesen visszaakasztod a karnisra.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu