Blog

Hány hetente kell ágyneműt cserélni?

2021.10.02 10:35
Hány hetente kell ágyneműt cserélni?

Az ágynemű cseréje a házimunkák közül az egyik olyan, amit szeretnek halogatni az emberek. Hiszen a huzatok lehúzása, bepakolása a mosógépbe, a teregetés, az új garnitúra felhúzása sajnos nem kétperces folyamat. Sokáig húzni-halogatni azonban nem érdemes, mert akár az egészségednek is árthatsz azzal, ha nem cseréled elég gyakran az ágyneműhuzatokat.

Ha belegondolsz, naponta kb. 8 órát töltesz az ágyneművel érintkezve, nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban tartod tehát az ágyadat. Arról nem is beszélve, hogy nincs is annál jobb, mint frissen mosott, illatos paplan alá bújni egy fárasztó nap után.

A szakemberek leginkább a kb. kéthetente megejtett cserét javasolják, ennek több oka is van.

Alvás közben megizzadhatsz, haj- és testápoló készítmények kerülhetnek az ágynemű anyagára, illetve a bőröddel érintkezve az elhalt hámsejtek is az ágyneműhuzat szálai közé kerülnek. Ezek a szennyeződések tökéletes táptalajt jelentenek megannyi kis kórokozónak, baktériumnak, vírusnak, de akár gombák is elszaporodhatnak benne, amik aztán átkerülnek rád.

Súlyos esetekben az elszaporodott kórokozók allergiát is kiválthatnak az arra érzékenyeknél, vagy akár poratka is megtelepedhet az ágyban. Ezek a problémák akkor is bekövetkezhetnek, amikor az ágyneműhuzat még nem tűnik koszosnak.

Érdemes figyelembe venni, hogy a két hét is túl hosszú idő az alábbi esetekben:

  • ha kisállatod van, akinek megengedett, hogy az felmenjen az ágyra
  • ha beteg voltál
  • ha hajlamos vagy az izzadásra éjjel
  • ha porallergiád van
  • ha dohányzol
  • ha vendéglátásban dolgozol

Ezekben az esetekben érdemes inkább a heti ágyneműcserére törekedni, hogy minél higiénikusabb és tisztább körülmények között hajtsd álomra a fejed. A kisállatot nem kell magyarázni, hiszen számtalan kórokozót felvihet az ágyadra, érdemes tehát minél sűrűbben mosni ilyenkor az ágyneműt.

Betegség után is csökkenteni tudod a visszafertőződés esélyét, ha időben mosod és fertőtleníted az ágyneműt. Az izzadtság táptalaj a kórokozóknak, és foltot hagy az anyagon, míg a dohányzás és a vendéglátás a szagok miatt lehet kellemetlen egy ritkán mosott ágyneműn.

Amennyiben hajlamos vagy allergiára, akkor válassz természetes anyagokból készült, hipoallergén ágyneműszettet, ezzel is csökkentve az allergia esélyét.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu