Blog

Hány méter függönyt vegyek?

2021.11.25 11:11
Hány méter függönyt vegyek?

Függöny vásárlása előtt állsz? Remek! Ha megvan a kiszemelt szín és árnyalat, akkor már csak a méretben kell döntésre jutnod. Itt gyakran elbizonytalanodnak, vagy helytelenül számolnak a vásárlók. Segítünk, hogy sikerüljön a megfelelő méretet vásárolnod.

A függöny nem csak takarásra szolgál, hanem fontos lakberendezési és dekorációs elem is. Akkor mutat igazán jól, ha szép az esése, és megfelelően ráncolódik, hullámos.

Ezeket a kiváló minőségű anyaggal és a megfelelő függöny behúzóval/-ráncolóval érheted el. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő méret kiszámítása, hiszen ha túl keskeny az anyag, akkor nem lesz szép az esése, és nem fog ráncolódni sem. De hogy tudod kiszámítani a megfelelő szélességet?

A függöny méretének kiszámításakor először is fontos tisztázni, hogy NEM az ablak szélessége a lényeg, tehát ne azzal számolj. Mivel a függönykarnis általában valamennyivel túlnyúlik az ablakon, ezért mindig annak a méretét kell figyelembe venni a megfelelő szélesség kiszámításához, a végén levő díszek nélkül. Bár nincs kőbe vésett szabály, hogy mi alapján kell számolni, de ezek az általános javaslatok:

Fényáteresztő függöny esetén a karnis méretének a dupláját javasolt vásárolni a megfelelő esés és ráncok eléréséhez, míg a vékonyabb organza függönyöknél a 2,5-3-szoros méret biztosítja a legszebb hatást. A vastagabb anyagoknál elegendő a 1,5-szeres behúzás is.

Általánosságban elmondható, hogy ha van rá lehetőség, akkor a karnis méretének legalább a dupláját vásárold meg. Ha esetleg nem kedveled a túl ráncos függönyöket, akkor természetesen keskenyebbre is veheted az anyagot.

Ne felejtsd el beleszámolni, hogy esetleg be kell szegni az anyag szélét, akkor máris veszítesz belőle pár centit.

Vásárláskor kérdezz rá, hogy nyúlik-e majd az anyag. Sötétítőnél úgy számolj, hogy semmiképp se maradjon rés a két függöny között, hiszen akkor nem lesz teljesen sötét.

Ha megvan a tökéletes függöny, akkor már csak a díszítés hiányzik. Mindenképp érdemes egy szép behúzót is vásárolni a megfelelő ráncok kialakításához, illetve különböző díszekkel is feldobhatod az összhatást, például díszítheted a karnis két végét, vagy egy szalaggal átkötheted a sötétítőt.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu