Blog

Hogyan válassz függönykarnist?

2021.01.28 18:00
Hogyan válassz függönykarnist?

A függönykarnis kiválasztása sok tényezőtől függ. Mivel ma már számtalan féle függöny és karnis vásárolható, vegyük át, hogy hogyan válassz függönykarnist!

Mire figyelj?

Nos, első és legfontosabb dolog, hogy felmérd az adott szoba és leginkább az ablak paramétereit. Mekkora például a belmagasság? Hova kerüljön a karnis? Mennyi falfelület van az ablak mellett? Jó, ha a karnis túllóg az ablakkereten, így teljesen szét lehet húzni a függönyt, nem lóg bele az ablakba.

Mielőtt azon gondolkoznál, hogy hogyan válassz függönykarnist, érdemes azt eldönteni, hogy milyen függönyt is szeretnél. Csak dekorfüggönyre van szükséged? Vagy sötétítőt is szeretnél használni? Ha van az ablakon redőny, akkor általában elég egy dekorfüggönyt feltenni.

Azt is fontos már most eldöntened, hogy szeretnéd-e majd oldalra felkötni a függönyöket. Ha gondolkozol ilyen megoldásban, akkor a karnis kiválasztásakor érdemes beszerezned néhány kampót és szalagot, amikkel ez megvalósítható.

Ha kicsi a lakás belmagassága, akkor a karnist érdemes a plafonba fúrni, ez ugyanis optikailag növeli a teret és jobban is mutat, mintha közvetlenül az ablakkeret felett kezdődne a függöny.

Természetesen ez a megoldás alkalmazható nagy belmagasság esetén is, a plafonról lelógó függöny ott is jól mutat. Amennyiben nagyon nagy belmagasságról van szó, akkor a karnis lehet távirányítós, vagy motoros is.

A megfelelő függönykarnis feldobja a teret.

Az egyik legkedvezőbb árú, és emiatt népszerű megoldás a műanyag függönysín.

Attól függően, hogy hány függönyt szeretnél, a függönykarnis lehet egy- vagy többsínes/többrudas. Anyagukat tekintve ezek a sínek készülhetnek fémből vagy műanyagból, szélességük pedig néhány centiméter. Mivel nem kifejezetten szélesek, ezért könnyen elrejthetők egy díszléc mögé.

A takarólap lehet fából készült, ami jól illik a klasszikusan berendezett szobákba, de választhatsz fémből készültet is, ami inkább modern belső terek kiváló tartozéka lehet. A sínes függönykarnis egy díszléccel kiegészítve remekül mutat például plafonra rögzítve.

A természetes hatás kedvelőinek a fa függönykarnisokat ajánljuk.

A sínes változat mellett régi klasszikus választás a rúdkarnis. Ezek készülhetnek fémből, műanyagból, vagy fából, és konzolok rögzítik a falhoz. A függönyt az anyagában lévő karikák kapcsolják a rúdhoz, de ezeket el is lehet takarni. Jellemző rájuk, hogy a rúd végén díszes záróelem található.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu