Blog

Így válassz sötétítő függönyt a hálóba

2020.10.22 14:00
Így válassz sötétítő függönyt a hálóba

Hálószobai sötétítő függönyt keresel és el vagy veszve a temérdek lehetőség között? Túl sok anyag, szín és méret között nem tudsz dönteni? Az alábbi írásban megmutatunk néhány egyszerű, de praktikus szempontot, melyek segítenek abban, hogy kiválaszd a tökéletes sötétítő függönyt a hálóba!

Mennyire legyen sötét a hálószobában?

Ezt a kérdést érdemes már a legelején tisztáznod. Bár sötétítő függönyt keresel, a hálószobai függönyök fényáteresztő képessége is változó. Amennyiben a függöny elsődleges szempontja nem a hálószoba elsötétítése, hanem csak a belátás megelőzése, akkor nézz szét a fényáteresztő függönyeink között.

Milyen anyagú legyen a sötétítő függöny a hálóban?

Az úgynevezett jacquard anyagú és blackout réteggel ellátott függönyök blokkolják a fényt a legjobban, de ha nem akarsz nagyon sötét hálószobát, akkor egy sűrűbb szövésű vászon függöny is megfelelhet, főleg, ha még redőnnyel is rendelkezik a háló.

Blackout vagy dimout?

Ez a két kifejezés a függönyök fényáteresztő képességére vonatkozik. A „dimout” függönyök 85-90%-ban blokkolják a fényt, míg a „blackout” anyagból készült függönyök akár 100%-osan. Ilyen anyagokkal ellátott függönyök esetében nincs szükség redőnyre, a szoba anélkül is (szinte) teljesen elsötétíthető. Blackout hálószobai sötétítő függönyöket itt találsz.

a legjobb sötétítő függöny hálószobába

2 színű Dim Out függönyök

Mi az ideális függönyméret?

A fent említett sötétítők esetében is érdemes a függöny szélességének legalább a karnis kétszeresének lennie, így az nem csak hatékonyan zárja ki a fényt, hanem a szolid hullámok is jól mutatnak rajta. A függöny hossza már több tényezőn múlik, legalább az ablakpárkányig vagy a radiátorig érdemes leérnie, de akár a padlóig leérő hosszú függönyt is választhatsz.

Mintás vagy egyszínű?

A függöny mintája és színe rajtad múlik. Azért azt érdemes kiemelni, hogy a világosabb függönyök általánosságban több fényt engednek át (kivéve, ha blackout vagy dimout réteg is van rajtuk). Kisebb hálóban inkább egyszínű vagy kis mintákkal rendelkező, míg egy tágas hálószobába akár nagyobb mintákkal ellátott anyag is jól mutat.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu