Blog

Mekkora függönykarnist vegyek?

2022.02.04 19:25
Mekkora függönykarnist vegyek?

A függönykarnis helye és mérete egy alapvető tényező a helyesen és ízlésesen berendezett otthon kialakítása során. Mielőtt nekivágsz a vásárlásnak, több dolgot is gondolj át, például hogy mekkora az ablak, ami elé a függönyt szeretnéd, milyen funkciója lesz a függönynek. stb. Mutatunk néhány tippet a kiválasztáshoz.

Az, hogy milyen funkciót szánsz a függönynek, meghatározza a függönykarnis síneinek számát. Amennyiben a fényáteresztő + sötétítő kombinációra van szükséged (például a hálóban), akkor kétsínes karnist kell beszerezned, míg ha csak fényáteresztő a befutó, akkor egy sín elég. Fontos, hogy ha dekorációs elemeket, pl. egy dekorsálat is szeretnél feltenni, akkor ezek kerüljenek egy külön sínre, így akár triplasorosra is szükséged lehet.

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a függönykarnisnak túl kell nyúlni az ablakkereten. Ezért vásárlás előtt fontos lemérni az ablakkeret szélességét. Nincs kőbe vésett szabály, de általánosságban elmondható, hogy oldalanként kb. 10-15 centivel legyen hosszabb a karnis, mint az ablakkeret.

Itt még rá kell hagyni a végzáró elemekre néhány centit. A hossza kiszámításánál figyelembe kell venni a függöny anyagát és terjedelmét is, és a vastagabb függönyökél valamivel hosszabb karnist vásárolni. Erre azért van szükség, mert így a vastag anyagú, széles, terjedelmes függönyt teljesen oldalra lehet húzni, nem fog belógni az ablakba, nem akadályozza az ablak teljes kinyitását, ha pl. szellőztetni szeretnél.

Az anyag a függönykarnis típusának kiválasztásához is fontos. Hiszen nagyon más lehet a tömege egy könnyed fényátersztő függönynek, és megint más egy nehéz sötétítőnek, mint amilyen például a bársony. Ennek megfelelően válassz merev, strapabíró darabot, vagy egy kevésbé erős változatot. Anyagát tekintve a műanyag gazdaságos, de kevésbé strapabíró, míg a fém vagy a fa tartósabb, de az ára is borsosabb lehet.

Ha nagyon hosszú karnisra van szükséged az ablak mérete miatt, akkor ezzel a csipeszek/karikák számának is összhangban kell lennie. Ha kis helyre összpontosul a függöny súlya, akkor egy gyengébb karnis könnyen elhajolhat a súly alatt.

Válogass a jobbnál jobb függönykarnisok között ITT »»

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu