Blog

Melyik függöny nem gyűrődik?

2021.11.10 11:01
Melyik függöny nem gyűrődik?

Számtalan féle függöny létezik, sokszor nehéz választani közülük. Ha a praktikusság alapján választanál, és nem akarsz órákat tölteni a vasalódeszka mellett állva, akkor érdemes olyan függöny anyagot választani, ami nem gyűrődik. Hidd el, létezik ilyen függöny. Megtalálni viszont nem egyszerű.

A legtöbb féle függöny mosás után kifejezetten gyűrötten kerül elő a gépből, ekkor kezdődhet a hosszú vasalás. Az olcsóbb anyagok azonban a langyos vasalótól nem simulnak ki, ellenben könnyen megolvadnak a meleg vasalótól, így akár egy életre elmehet a kedved a kísérletezéstől. A legkevesebb munkával járó függöny az, ami nem gyűrődik, és mosás után felakasztva könnyen kirúgják magukat, és csak minimálisan, vagy egyáltalán nem kell őket vasalni.

Ha olyan függönyt keresel, ami nem gyűrődik, akkor az organzát érdemes elfelejteni, hiszen ez egy viszonylag könnyen gyűrődő anyag. Ráadásul kényes is: csak kézzel, vagy kímélő programmal mosható. A voile-, vagy fátyolszövet egy lágy, könnyű szövet, ami kifejezetten könnyen kezelhető, és kevésbé gyűrődik. Bár vasalást igényel, de könnyen vasalhatók a gyűrődései. Természetes hatást kelt, lágyan omlik, viszont sűrű szövésű.

Ami ennél is nehezebben gyűrődik, az a sablé anyag. A voile-nál sűrűbb szövésű, így kevésbé fényáteresztő, viszont nagyon könnyen kezelhető. Mosni 30 fokon lehet, és közepes hőfokon vasalható szükség esetén.

A jacquard is egy olyan fajta függöny, ami nem gyűrődik. Leginkább poliészterből készül egy speciális technológia segítségével, és nyugodtan felakaszthatod mosás után nedvesen, mert a súlyának köszönhetően kisimul száradás közben. Fényáteresztő képessége is kiváló, általában világos színben, aprólékos, finom mintázattal ellátva árulják.

Jaquard függönyök

Segít elkerülni a függönyök gyűrődését, ha összehajtogatva teszed be őket a gépbe. Tapasztalatok szerint ilyenkor csak apróbb ráncok keletkeznek az anyagon, de nem lesznek rajta nagy gyűrődések. Az apróbb ráncok pedig anyagtól függően kisimulnak száradás közben, viszont ehhez fontos, hogy fellógatva vagy kiterítve szárítsd a függönyöket. Arra viszont figyelj, hogy nem mindet lehet fellógatva szárítani, mert a víz súlya miatt megnyúlhat az anyag.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu