Blog

Milyen a jó függöny dekoráció?

2022.05.14 11:24
Milyen a jó függöny dekoráció?

Erre kérdésre nem olyan egyszerű a válasz, mint gondolnánk. A függöny már önmagában is egy dekorációs elem. Persze funkciója is van, de nagyon fontos, hogy díszíti az ablakot, a helyiséget. Egy függönyt dekorálni körültekintően érdemes: ne legyen túl kirívó, maradjunk az ízlésesség határain belül, és persze vegyük figyelembe a helyiség stílusát, berendezési tárgyait és azoknak anyagait. A jó függöny dekoráció tehát általában több mindentől függ. Másképp kell dekorálni a nappali függönyét, mint a gyerekszobát, vagy a hálószobát.

Kiegészítőkből persze nincs hiány a piacon, sőt akár te magad is tudsz készíteni saját kezűleg különböző dekorációs elemeket. Az egyik klasszikus dekorelem az elkötőzsinór. Amellett, hogy oldalra tudod vele igazítani a függönyöket, szép keretet is ad nekik. Anyaga tetszőleges lehet. Készülhet a függöny saját anyagból, de lehet fémből, régi láncból, csipkéből, vászonból is. Megkötheted egyszeresen, többszörösen, de köthetsz rá masnit is, a lehetőségek tárháza végtelen. Az elkötő végére pedig bátran akassz díszeket: ezek akár kapcsolódhatnak az adott évszakhoz, vagy ünnepekhez is.

Az őszi-téli időszakban például miért ne lóghatna toboz az elkötőzsinór végéről a megszokott rojtos dísz helyett? Akár egy már nem használt gyöngysornak vagy vastagabb nyakláncnak is adhatsz új életet elkötőként, vagy mit szólsz például egy vékony övhöz? Gyerekszobába természetesen jól illik egy-egy mókás plüssállat, ami a lábaival fogja össze a függönyt.

A másik népszerű függöny dekoráció a karnisra tehető végzáró elem. Általában a karnissal együtt kapható egy egyszerű végzáró, de remekül fel lehet dobni az egész függönyt egy cserélhető, különleges végzáróval. Ezekből is hatalmas a választék, a különböző színektől elkezdve az üvegből és fémből készült mintákig sok minden megtalálható a boltokban. Nagyon gyakoriak a levelet mintázó végzárók, de nem ritka a virágminta sem.

A függöny anyagát is feldobhatod, ha igazán vagány dekorációra vágysz. Aggathatsz rá masnikat, vagy kis textilbogyókat, de akár varrhatsz hozzá eltérő színű szegélyt. A szegély különösen jól mutat, ha olyan anyagból van, ami egyébként már megtalálható a szobában, például a díszpárnán köszön vissza.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu