Blog

Milyen színű legyen a függöny?

2022.09.11 14:00
Milyen színű legyen a függöny?

Felújításkor, vagy új házba, lakásba költözés után az egyik nagy kérdés, ami ilyenkor szinte mindig felmerül, hogy milyen színű legyen a függöny? Ez elsőre nem tűnik bonyolult döntésnek, pedig nem is annyira egyszerű, mint gondolnád. A függönynek ugyanis nemcsak az a funkciója, hogy takarja az otthonodat a kíváncsi szemek elől, hanem dekorálja is a szobát. Ezért fontos ügyelni a színre és az anyagra is. Lássuk, mire kell figyelned a választásnál!

Először is figyelembe kell venned az adott helyiség hangulatát, anyagait, színeit, és ezek alapján eldönteni azt, hogy milyen színű legyen a függöny. Ezért ajánlott a függönyválasztást a felújítás vagy költözés végére hagyni, amikor már ki vannak festve a falak, fent van a tapéta, és a legtöbb bútor, berendezés, és díszpárna is a helyén van.

Általánosságban elmondható, hogy a fényáteresztő függönyök semleges, vagy világos, lágy színűek, míg a sötétítővel lehet játszani a helyiség színeihez igazodva. Néhány fontos tippet érdemes figyelembe venned:

Ha a szobába kevés fény jut be, akkor mindenképp világosabb árnyalatú függönyt válassz, míg délre néző, erősen benapozott ablakoknál jobb választás lehet egy tónussal sötétebb árnyalat. Kis méretű ablakra nem érdemes mintás függönyt tenni, mert optikailag még kisebbnek fog tűnni.

Örök érvényű igazság és alapszabály az is, hogy ha az ablakból szép a kilátás, akkor a függöny legyen visszafogott, ne vegye el a figyelmet. Amennyiben viszont az ablak nem a legszebb környékre néz, akkor nyugodtan válassz olyan függönyt, ami a szobára tereli a figyelmet: ezt kevésbé áttetsző, lágy anyagokkal érheted el.

A túl harsány és színes függönnyel körültekintően kell bánni, de van olyan helyiség, ahol ezek is jól mutatnak. Azt is figyelembe kell venned függönyválasztásnál, hogy a színek optikailag hogyan befolyásolják a szoba hangulatát.

Egy meleg árnyalatú, sárgás függöny melegséget áraszt, ugyanakkor egy kékes színkombináció pedig optikailag “hűtheti” a szobát, és a megszűrt fény is ezeknek a színeknek megfelelően változik majd.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu