Blog

Sötétítő függöny fajták

2022.11.12 10:30
Sötétítő függöny fajták

A sötétítő vagy fényzáró függönyök fontos kiegészítői a lakásnak. Különösen ott van rájuk szükség, ahol nem áll rendelkezésre redőny, reluxa vagy más árnyékolási módszer. Míg a fényáteresztő függönyök funkciója elsősorban a szoba dekorálása, addig a sötétítők komoly feladatot látnak el: ahogy a nevükben is benne van, árnyékolnak, sötétítenek, kizárják a fényt a lakásból. Nem mindegy azonban, hogy melyik fajtát vásárolod.

Lássuk, milyen sötétítő függöny fajták vannak!

Az egyszerűbb sötétítők felfognak valamennyi fényt, de nem képesek teljes sötétséget nyújtani. Sötét, de egyszerű anyagból készülnek, így tényleg csak arra jók, hogy csökkentsék a beszűrődő fényt, árnyékoljanak. Aki csak teljes sötétségben képes aludni, annak például hálószobába ez a típus nem lesz megfelelő, mert átengedi még az éjszakai fénynek is egy részét. A nagyobb mértékű sötétítő hatáshoz speciális anyagokra van szükség. Ilyen különleges anyagokból készülnek a dim out függönyök.

Ez a típus már alkalmazható a hálóban is, de 100%-os sötétség kialakítására még ez sem képes, viszont az éjszakai fényeket, utcai világítást sikeresen ki tudja zárni. Ezért alváshoz megfelelő választás lehet. Reggel viszont a felkelő Nap fénye már meghaladja a fényzáró kapacitást, így ha keletre néz a hálód ablaka, vagy nagyon kivilágított utcára néz a lakásod, akkor eggyel komolyabb függönyre lesz szükséged.

A sötétítő függöny fajták csúcsa a black out függöny. Nem csak az anyaga, hanem a szövése is speciális: két réteg közé egy különleges harmadik réteget varrnak, egy fekete textil- vagy szénszál réteget.

Ennek a technikának köszönhetően a függöny anyaga olyan sűrű lesz, hogy akár a 100%-ban képes kizárni a fényt. Sőt, bizonyos mértékig akár a hőt is képes visszaverni, így a forró nyári napok remek kiegészítője lehet, akár a redőnyt is helyettesíteni tudja.

Természetesen a hőszigetelő hatás télen is érvényesül, ilyenkor nehezebben jut ki a meleg a lakásból. Ez a függönytípus vetítéskor, irodai prezentációkon is hasznos lehet, nem csak otthon veheted nagy hasznát.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu