Blog

Függöny a radiátor felett

2021.12.08 17:00
Függöny a radiátor felett

A legtöbb házban és lakásban a fűtőtest, így a radiátor is, az ablak alatt helyezkedik el, így magától értetődő, hogy a függöny a radiátor felett lesz. Ezt függönyválasztásnál észben kell tartani. Nyáron nem sok vizet zavar a radiátor, nem is árt neki, ha kicsit eltakarja a függöny. Fűtési szezonban viszont nem szerencsés, ha rálóg a radiátorra a függöny, mert felfogja a hőt, ezáltal ront a fűtés hatásfokán, sőt a forró fűtőtesttől a műszálas anyagok akár meg is olvadhatnak. Mi a megoldás tehát?

Ha nem szeretnél lemondani a padlóig érő fényáteresztő függönyről, akkor a legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, hogy télen felfogod, felkötöd oldalra a függönyt, úgy, hogy az ne lógjon rá a radiátorra. Ezt meg lehet tenni úgy, hogy jól is nézzen ki, például szalagok, kötözők, díszek segítségével. Foghatod egy oldalra asszimetrikusan, vagy két oldalra is.

Természetesen egyéb megoldások is léteznek, amik talán otthonosabb, esztétikusabb hatást nyújtanak, mint a felkötött függöny. Jól mutat a radiátor felett például a roló függöny. Ez hálószobába tökéletes választás lehet, mert a segítségével kizárhatod a fényt, és belátni sem fognak az ablakon. Ha keretet szeretnél adni az ablaknak, akkor a karnis két végére kerülhet egy-egy padlóig érő dekorsál, így gyönyörű, harmonikus összhatást érhetsz el.

Diszkrét megolás még a roletta is, vagy ami ehhez hasonló, a szőtt árnyékoló. Segítségükkel akkor is ki tudod zárni a kíváncsi tekinteteket és a napfényt, ha nem tudod összehúzni a függönyt a radiátor miatt. A roletta és az árnyékoló is tetszés szerint föl-le húzható az ablak mentén.

Megosztó megoldás a rövid függöny. Nem mindenki szereti, de ha nem ragaszkodsz a földig érő változatokhoz, akkor érdemes egy rövidebbet tenni a radiátor fölé. Gyerekszobában például kifejezetten jól mutathat egy ablakpárkányig érő függöny. Az alsó szegély végződhet a radiátor tetejénél (de ne érjen hozzá), így nem fogja fel a meleget, és károsodni sem tud a felszálló hőtől.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu