Blog

Ki kell-e mosni az új ágyneműt?

2021.10.15 18:00
Ki kell-e mosni az új ágyneműt?

Amikor az ember új ágynemű vásárlására kényszerül, sok kérdés felmerül. Milyen anyagösszetétele legyen? Milyen vastagságú legyen? Télen akarod majd használni vagy nyáron, esetleg egész évben? Megfelelő lesz-e rá a már meglévő huzatod, vagy újat kell venni? Ha pedig már megvan a kiszemelt ágynemű, akkor jön a nagy kérdés: ki kell-e mosni?

A válasz egyértelműen igen. Ennek több oka is van: az ágyneműt a gyártás során különféle vegyszerekkel, színezőanyagokkal kezelik, illetve szennyeződhet a gyártás, szállítás során.

A vegyszerek miatt az ágyneműnek lehet kellemetlen illata is kibontás után, ezt szintén érdemes egy mosással eltávolítani, hogy ne lélegezz be vegyszermaradványokat. Ha esetleg olyan darabot vásároltál, ami ki volt állítva a boltban, vagy nem volt jól becsomagolva, akkor pedig szinte bárki összefogdoshatta, erre szintén a mosás a megoldás. Persze, otthon egyből felhúzod az ágyneműre a huzatot, de mégis higiénikusabb vásárlás után kimosni és úgy használni.

Arról azért győződj meg mosás előtt, hogy a huzat megfelelő lesz-e az új ágyneműre, mert sok helyen mosás után már nem cserélik ki a hibás méretet.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan mosod ki. Nagyon fontos betartani a kezelési utasításokat, hiszen sok ágynemű különleges, vagy épp kényes anyagból van.

A tollpárna és pehelypaplan például különleges kezelést igényel, ahogy a selyem ágyneműk is. Ha teheted, mosás után napon szárítsd az ágyneműt. Egyrészt a szabad levegőn szárítva kellemesen átszellőzik a vastag paplan is, másrész a Nap UV-sugarai extra fertőtlenítő hatással bírnak.

Tartsd észben viszont, hogy szárítógépben nem minden ágynemű szárítható, nagyon fontos a bevarrt címke ellenőrzése, mert komoly kárt lehet így tenni az anyagban. Száradás után már bátran használatba veheted az új ágyneműt.

Érdemes a továbbiakban is rendszeresen (legalább félévente, vagy még gyakrabban) kimosni a paplanokat és párnákat, a huzatot pedig sokkal gyakrabban, nagyjából kéthetente érdemes. Bár a bőrünk közvetlenül a huzattal érintkezik, mégis szükséges az ágynemű gyakori tisztítása is. Hiszen ha például sokszor megizzadunk éjszaka, akkor az valószínűleg nem csak a huzaton, hanem magán az ágyneműn is meg fog látszódni, foltot fog hagyni.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.


 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu