Blog

Organza függöny: különleges dekoranyag

Az organza függöny anyagok igazán különlegesek több szempontból is. Speciális anyaguknak köszönhetően remekül díszítik az ablakokat, elegáns és mégis könnyed, játékos hatást keltenek a nappaliban, a hálóban, vagy akár az irodában.

Az organzát eredetileg estélyi, báli ruhákhoz és menyasszonyi ruhakölteményekhez használták, függönyként való alkalmazása nemrég terjedt csak el. És milyen szerencse, hogy elterjedt! Új utakat nyitva így a lakberendezés, lakásdekor témakörben.

Sötétítő függöny kiegészítők: az összefogó

Felkerült otthonra az új sötétítő függöny, de összefogó még nincs? Akkor itt az ideje beszerezned! Akkor is jó megoldás, ha a régi függönyöket dobnád fel valami vagány megoldással. Nézzük, mire is jó ez a kiegészítő!

Fényáteresztő függöny anyagok

A fényáteresztő függönyök között talán legismertebb s a legkedveltebb az organza, mely lehet félorganza, francia organza, maratott organza. Őt követi népszerűségében a voile, a sable, jacqard, a tüll, a klöpli, a struktúr, a muszlin és a batiszt.

Néhány további tudnivaló a fényáteresztő függöny anyagokról:

Sötétítő függöny anyagok

Legkedveltebb sötétítő függöny anyagok a teljesség igénye nélkül: taft, szatén, brokát, vászon, damaszt

A sötétítő függönyök között meg kell említenünk a dim out és a black out függönyöket, melyek között az a különbség, hogy a dim out függöny kissé fényáteresztő , úgy 75%ban sötétít, a black out, mint neve is mutatja nagyon jól szűr, szinte 100%ban sötétít. 

Függönyvasalás egyszerűen

A függönyvasalás nem egy kedvelt háztartási feladat. Azonban ha könnyen gyűrődő függönyöd van, és szeretnéd, ha tökéletesen függne a karnisról, akkor nincs mese, elő kell kapni a vasalót. Néhány tipp megkönnyítheti a munkát.

Bevált praktikák függöny áztatása esetén

Egy idő után sajnos a legszebb függöny is bekoszolódik. Különösen a klasszikus fehér függönyökön szokott meglátszódni az idő múlása: a szálak közé lerakodótt por miatt szürkés árnyalatuk lesz, amitől nem egyszerű megszabadulni. Ilyenkor egy-két bevált házi praktika nagyobb segítséget nyújthat, mint a drága mosószerek.

A függöny áztatása mosás előtt nagyon fontos ilyen esetben, azonban nem mindegy, hogy miben áztatjuk.

Hány fokon kell mosni a függönyt?

A nagytakarítások során talán az egyik legnagyobb kihívás a függönyök leszedése, áztatása, mosása, vasalása és visszarakása a karnisra. Ez mind elég hosszadalmas, és nagy odafigyelést igénylő feladat.

Sokan nem tudják például, hogy hogyan érdemes megkönnyíteni a folyamatot, vagy hogy hány fokon kell mosni a függönyt.

Hogyan válassz függönykarnist?

A függönykarnis kiválasztása sok tényezőtől függ. Mivel ma már számtalan féle függöny és karnis vásárolható, vegyük át, hogy hogyan válassz függönykarnist!

2021.01.17 17:00
Függöny csipeszelés

Megvannak az új függönyök, már csak fel kéne tenni őket? A függöny csipeszelés nem egy kímélő feladat. Eleve fel kell állnod valamire, hogy elérd a karnist, majd nyújtózkodnod kell a csipeszekért…. nem egy leányálom.

Ha nem akarsz órákig a plafon felé nézni, miközben beáll a nyakad és kicsavarodnak a karjaid, akkor olvasd el és alkalmazd az alábbi tippeket.

Függöny fehérítési tippek

Az egykoron ragyogó fehér, de mára már elszürkült vagy besárgult függönyök a legszebben berendezett helyiségre is rányomhatják a bélyegüket. Függönyök esetén azonban nem érdemes a hipóhoz vagy egyéb klórtartalmú vegyszerekhez fordulni, mert sárgíthatják az anyagot. Jobban jársz, ha hagyományos háztartási praktikákat vetsz be a foltok ellen.

Lássuk, milyen függöny fehérítési tippek vannak.

Milyen függönyök ajánlottak a konyhába?

A konyhába ajánlott függönyök kicsit különböznek, mint a lakás többi részébe javasoltak, mivel más szempontoknak és igényeknek kell megfelelniük.

A konyha egy fontos helyiség, ha olyan szerencsés vagy, hogy ablakkal is rendelkezik a konyhád, akkor fontos, hogy megtaláld a megfelelő függönyt.

Függöny javítása házilag

Minden háztartásban előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek, ez alól a függönyök sem kivételek. Könnyen szakadhatnak, bomolhatnak, a behúzó varrásáról nem is beszélve.

A függöny javítása házilag nem is olyan egyszerű dolog. Viszont mivel a függönyvásárlás nem olcsó mulatság, ezért érdemes a már meglévők javításába időt és energiát fektetni, ha még menthetők. Sajnos ugyanis nem lehet mindent megjavítani. Egy nagy szakadást, ami látható helyen van, nem igazán érdemes elkezdeni foltozgatni, mert nem lesz szép. Ilyenkor irány a függöny áruház vagy bolt, és mehet a csere.

Viszont ha alul megbomlik a szegés, mert beleakadt valamibe, akkor még ne szaladj a méteráru boltba, mert még simán menthető a dolog!

Webáruház készítés
olcsobbat.hu